неділю, 18 грудня 2016 р.

Уряд затвердив Політичну пропозицію щодо реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа».


    · 
    Сьогодні Уряд затвердив Політичну пропозицію щодо реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа».
    Це стратегічний документ, із урахуванням якого розроблятиметься подальша програма діяльності Уряду на роки вперед. Таке політичне рішення дуже важливе, адже реформи у сфері освіти – це реформи, що потребують багато часу і зусиль.
    Ми живемо в 21-му столітті. Країна змінилася, суспільство змінилося, потреби економіки докорінно змінилися, а шкільні підходи і ставлення держави до школи залишилися глибоко в минулому столітті. Ми маємо шанс змінити цю негативну тенденцію.
    Ця Політична пропозиція - не косметичний ремонт системи, а докорінна її зміна. Це й новий зміст освіти, це нові цілі навчання, педагогіка партнерства, нове освітнє середовище – багато складових що мають стоврити нову школу, нове середовище для виховання наступних поколінь.
    Детальніше про те, як сьогодні Кабмін голосував за Політичну пропозицію, можна прочитати тут:
    http://mon.gov.ua/…/uryad-zatverdiv-politichnu-propozicziy…/
    Крім цього на Уряді сьогодні було прийнято 17, підготованих нашим Міністерством, постанов – це неймовірна робота, яку потрібно було зробити для подальшого розвитку освіти і науки в Україні.
    Це й постанова про підняття оплати праці вчителів на два тарифних розряди. Й постанова, що прямо стосується успішності розвитку інклюзивної освіти в Україні – асистент вчителя матиме право отримувати пенсію за вислугу років. Це має значно підвищити соціальний статус цих працівників, дати повштовх, щоб ця посада все активніше запроваджувалась у навчальних закладах.
    Зі стратегічного - План заходів із впровадження Національної рамки кваліфікацій на 2016-2020 роки. Зараз як вища освіта, так і професійна освіта живуть окремим життям від ринку праці. Цей документ визначає завдання для співпраці та зближення позицій освітян та роботодавців, спрямованої на реалізацію євроінтеграційних зобов’язань нашої країни. Рамка кваліфікацій створює сучасний інструментарій для розроблення стандартів вищої та професійної освіти, аналізу та оцінювання освітніх програм відповідних рівнів.
    Приянято документи, що прямо чи опосередковано пов’язані з імплементацією надзвичайно важливого закону – закону “Про наукову та науково-технічну діяльність”. Його впровадження допоможе нам докорінно змінити функціонування науки.
    Інакше кажучи – дуже продуктивний день освіти в Кабміні. Однозначно, це те, що можна назвати #перемога
    Працюємо далі, зараз важливо не зменшувати обертів)